Klädernas historia genom tiden

Under medeltiden bysantinerna gjort och exporterade mycket rikt mönstrad trasa. Dyr variant vävdes och broderade medan billigare, avsedd för lägre klasser var resistfärgad och tryckt. De hade tunikor eller långa chitons över vilka de bar dalmatica, vilket är en tyngre och kortare typ av tunika eller långa kappor.

Samtidigt titta på Europeiska Kläder på Snorbilligt berodde på om människor som bar den identifierade med den gamla romaniserade befolkningen eller de nya invaderarna är Franks, anglosaxerna eller Visigoths. Män av de invaderande folken hade korta tunikor med bälten och synliga byxor, slang eller leggings. I 12 och 13-talet Europa kläder förblev enkel. I 13-talet färgning och bearbetning av ull förbättras och korsfarare föra med sig hantverk av siden. Mode börjar i Europa på 14-talet.

I renässansen Europa ull förblev den mest populära tyg för alla klasser men linne och hampa användes också. Mer komplexa kläder gjordes och urban medelklass förenar mode som sattes av högre klass och royalties. Tidigt modernt Europa från 1500-talet ser ännu mer komplext mode med ruffs, passementerie och needlelace. Upplysning introducerar två typer av kläder:” full klänning “bärs vid domstol och för formella tillfällen, och” klä av ” som är vardagliga, dagtidskläder. Full klänning försvann nästan i slutet av 1700-talet.

Industriell revolution ger maskiner som spinner, väver och sy och med det producerar tyg som är av bättre kvalitet, snabbare gjort och har lägre pris. Produktionen rör sig från små stuga produktion till tyger med monteringslinjer.

1900-talet uppfinner syntetiska fibrer som är billigare än naturliga och som blandas med många naturfibrer.

Navigation